Головна » Новини » Звіт про екологічну, камерну Млиноманію-2014

Оргкомітет дякує всім млиноманам, гостям, волонтерам, учасникам за те, що фест відбувся!

  • Звіт про екологічну, камерну Млиноманію-2014

    Звіт оргкомітета Млиноманії 2014 + подяки!

     

    Оргкомітет фолк-рок фестивалю "Млиноманія" безмежно вдячний всім волонтерам, учасникам та гостям камерної, "домашньої" Млиноманії-2014, яка таки відбулась 2 і 3 серпня 2014 року в селі Печера Тульчинського району Вінницької області! Як і оголошували, велику "Млиноманія" цього року організатори свідомо відмінили через військові дії та напад Росії на Україну.

    Натомість, в перші вихідні серпня 2014 року відбулись: екологічна акція млиноманів з очищення берегів Південного Бугу від сміття, концерт запрошених гуртів, невеличкий ярмарок та майстер-класи, екскурсія історичними місцями та джем-сейшн біля нічного вогнища.

     

    Млиноманія-2014 дещо змінила місце дислокації, бо на звичну млиноманську галявину печерська "турбаза" перекрила вхід та збиває гроші із туристів. Млиноманська екологічна акція та концерт відбулись в с. Печера на чарівній галявині в природному Амфітеатрі недалеко від моста через Буг. Тепер, після фесту, ми із впевненістю можемо подякувати керівнику печерської «турбази» Гречинову Л.П. за те, що своїми діями він дав поштовх до відкриття нової дивовижної галявини, де ми заснували Парк Млиномана і спорудили стаціонарну сцену на міці звалища сміття! До речі, дане звалище сміття ліквідовувалось силами організаторів Млиноманії, волонтерів та свідомих місцевих жителів, починаючи з 2012 року. В подальшому Парк Млиноманів буде однією із локацій фолк-рок фестивалю «Млиноманія».

     

    Отже, поїхали.

     

    Музична програма Млиноманії-2014 року була скороченою, працювала лише одна сцена, але яка! Збудована власними руками млиноманів з дерева, власноруч заготовленого, обробленого та привезеного!

    Кожен, хто приїхав, мав змогу відіграти добрячу 1-1,5-годинну програму. Ось ці сміливці та справжні ентузіасти живого рок-н-ролу, які несамовито грали та співали на радість млиноманської ватаги:

     

    Михайло Пенедюк (с. Печера)

    Олег Сухарєв, лідер гурту Самі Свої (Київ)

    Очеретяний Кіт (Вінниця)

    MilkIt (Вінниця)

    КАТЕ (Немирів)

    Крапка (Запоріжжя)

    Aoba Foonixx (Київ)

     

    В суботу, 2 серпня, о 19:00 млиноманський концерт розпочався хвилиною мовчання за загиблими героями, які поклали своє життя за незалежність України. Всі гуртом заспівали національний Гімн України під синьо-жовтим прапором, засвідчивши, хто ми є та в якій країни живемо. Завдячуючи нашому незмінному трубодурові Толіку Доспєхову, кожен млиноман просинався під мелодію українського гімну. Завершилась домашня Млиноманія також Гімном, який в неділю заспівали разом учасники, гості та місцеві мешканці. «Ще не вмерла Україна» лунало на все село, розтікаючись прибузькою долиною, скелями, полями, ярами та лісами.

     

    В суботу, 2 серпня, млиномани завзято поприбрали прибережну територію Бугу, звільнили від сміття територію коло фестивальної галявини, від моста до першого поля і перше поле. Назбирали цілий причіп. Також роздільно прибрали сміття після фестивалю, складаючи в окремі мішки скло, пластик, бляшанки та все інше. Це ще один причіп. Роздільно зібране сміття, яке автоматично перетворилось на вторсировину, чекає на складі наступних суботників, щоб потім вирушити на переробку. Після суботника млиномани намалювали та розвішали в районі моста і на першому полі екологічні таблички.

    Допомогли в організації прибирання території сільський голова Вадим Остапчук, який надав трактор, та запальні хлопці й дівчата з вінницького турклубу «Бідняжка», які гуртом очистили перше поле від сміття. Всім волонтерам-млиноманам, які збирали сміття – окрема подяка від Млиноманії та місцевої Природи.

     

    2 і 3 серпня з опівдня і до вечора тривали майстер-класи із вишивки, виготовлення прикрас, хенд-мейд фінтіфлюшок, виробів із глини... Втілилась давня мрія млиноманів – тепер у нас є справжній гончарний круг та професійний гончар-млиноман! Під час Млиноманії-2014 кожен охочий зміг навчитись крутити горщики, мисочки, чарочки та інші глиняні девайси. Це було дійсно круто! Знімаємо наші млиноманські картузи перед майстром гончарного мистецтва Миколою із Опішні, що на Черкащині, який прибув разом зі своєю творчою родиною та цілим автобусом земляків. Окрема подяка майстрам Коваленко Тамарі та Швець Владиславі за участь в невеличкому ярмарку зі своїми дивовижними глиняними виробами.

     

    В неділю, 3 серпня, відбулась екскурсія історичними і мальовничими місцями села Печера. До екскурсії долучились не менше 7 десятків млиноманів – любителів променадів, яких зацікавила місцева історія та Природа. Під час екскурсії ми побачили Сокілецький Млин, Церкву Різдва Пресвятої Богородиці, відвідали Краєзнавчий музей с. Печера, доторкнулись до казкової Природи в Печерському дендропарку (або Парку графа Потоцького), де розташований костел-усипальниця родини Потоцьких, спустились графськими сходами до Південного Бугу, насолодились мелодійним гуркотом та лагідною прохолодою бузьких порогів.

     

    Як зазначалось раніше, Млиноманія – не фестиваль, який роблять організатори для глядачів, а творчий простір, свято музики, натхнення і єднання, яке ми створюємо всі разом. Млиноманії-2014 не було би без участі та підтримки тих, хто хотів та робив все можливе, щоб фестиваль відбувся. Дуже важливим був етап підготовки та благоустрою нової галявини до фестивалю, який тривав з 22 липня до 2 серпня. Зусиллями справжніх млиноманів-ударників:

    - розчистили від суцільних непрохідних бур`янів, хащів та корчів добрячу територію, викосили галявину біля сцени, дорогу, місця для наметів;

    - зробили дренаж з болота на дорозі;

    - привезли три причепи відсіву та засипали калюжі на дорозі до сцени;

    - обгородили небезпечні зони, розставили таблички та вказівники;

    - спорудили чарівні млиноманські туалети;

    - заготували дрова для всіх;

    - почистили джерело, прорубали шлях до нього та спорудили місток через струмок;

    - заготували матеріали та спорудили нову стаціонарну сцену;

    - прибрали сміття і т.д.

     

    Цього року ми попросили всіх гостей скинутись хто скільки може, але бажано по 30-50 грн. Бо пальне, апаратура, харчування, перевезення та інші необхідні речі з повітря не виникають. Бюджет екоакції та концерту млиноманів 2-3 серпня 2014 року склав більше 6,5 тисяч грн. Все було на добровільних засадах, платити за вхід нікого не змушували. Хтось нічого не дав, хтось давав 1,2,5 гривень, хтось 50, 100 та навіть 200. Дякуємо всім, хто зрозумів ситуацію, то зробив свій внесок. Всього благодійних внесків назбирали трохи менше 2 тисяч гривень. Тому мусимо констатувати, що наступного року, під час повномасштабної Млиноманії оргкомітет змушений вводити фіксовану плату за вхід. Не для того, щоб заробити, а щоб хоча б вийти в «нуль». Яка це буде оплата – побачимо, з огляду на інфляцію.

     

    Як ми і обіцяли, кожен із Вас може ознайомитись із фінансовим кошторисом Млиноманії-2014 та побачити, на що пішли Ваші благодійні внески.

     

    Дякуємо учасникам фестивалю – гуртам, музикантам і поетам, митцям та народним майстрам, без яких домашня Млиноманія-2014 просто не відбулась би! Та чекаємо всіх Вас на наступному щорічному фолк-рок фестивалі Млиноманія-2015, який за традицією має відбутись в перші вихідні серпня!

     

    ***

     

    Подяки.

     

    Перш за все, оргкомітет дякує млиноманам-ударникам, які взяли на себе підготовчі роботи з благоустрою території: Вадіму та Вані Пшонам, Вані та його батькові Саші, Руслану Кудику з Печери, Вові Губіну, Міші Філіпішину та двом його юним друзям з Сокільця, Френду з Немирова, Саньку з Чернівців, Даші з Харкова, а також дизайнеру Олі, музикантам Зьохє та Денису Білку з київського гурту Aoba Foonixx, які несамовито та натхненно працювали на галявині, привезли та відвезли апаратуру, створили смаковитий музичний антураж до, під час та після фесту.

     

    Спасибі ведучим Млиноманії-2014: чарівній Лілії Чемодановій та невтомному Володимиру Губіну, які запалили та підтримали справжню, щиру, несамовиту млиноманську атмосферу!

     

    Велика подяка млиноманським волонтерам: Сімі, Лесі, Олександрі, Олексію, Рудикові, які взяли на себе кухню. Вдячні Коту з Києва, Руслану з Печери, металістам Роману, Вові, Люсі, Тарасу та Каті, їхнім помічникам за спорудження та апгрейд зоряних вбиралень, які, після випробування, отримали високі оцінки свідомих млиноманів.

     

    Рибу нам не було коли ловити, але на наше прохання відгукнулись одразу двоє спонсорів млиноманської юшки: Ситник Микола Васильович з Даньківки та байкери вінницького Мотозагулу, які наловили смачних коропів, товстолобів та щуку.

     

    Вдячні за підтримку та розуміння голові Тульчинської РДА Роспутній Галині Григорівні, голові Тульчинської народної Ради Марценюку Василю Григоровичу, Печерському сільському голові Вадиму Володимировичу Остапчуку. Дякуємо свідомим міліціонерам, дільничному Анатолію, іншим дільничним та їх керівництву за охорону правопорядку під час та після екоакції і концерту 2-3 серпня, за нічне чергування, за своєчасне та професійне реагування на прояви агресії та п`янства, що дало змогу уникнути тяжких правопорушень та інших непотрібних випадків.

     

    Окремо дякуємо двом добровольцям, які допомогли в охороні порядку на території Млиноманії, після чого вирушили на схід захищати нашу Батьківщину. З огляду на безпеку, їх імена ми не називаємо.

     

    Дякуємо ясному Сонечку та чистому небу впродовж всього фестивалю!

     

    P.S. А ще звертаємось до кожного з товаріщей, які розбили великого прожектора та зпіонерили 100 метрів дроту, що був протягнутий від туалету «дзюрчик» до точки резервного живлення. Чуваче-чоловіче, якщо маєш совість – поможи вставити скло в прожектор та поверни дріт – і Всесвіт тобі вибачить. Якщо ж не маєш совісті – більше не приходь на Млиноманію…

     

Наверх