Головна » Зочотні новини звідусіль » Сьогодні стартує знаменитий Венеціанський кінофестиваль

Сьогодні стартує знаменитий Венеціанський кінофестиваль

  • Сьогодні стартує знаменитий Венеціанський кінофестиваль

    Cьогодні, 29 серпня, стартує 69-й знаменитий міжнародний Венеціанський кінофестиваль (Mostra internazionale del cinema di Venezia). У програмі більше трьох тисяч картин.

    Фільмом відкриття 69-го Венеціанського кінофестивалю стане драма жінки-режисера з Індії Міри Наїр Фундаменталіст з примусу (The Reluctant Fundamentalist). У 2011 році інший фільм Наїр - Весілля в сезон дощів (Monsoon Wedding) - переміг у Венеції.

    Закриє фестиваль картина француза Жан-П'єра Амері Людина, яка сміється з Жераром Депардьє у головній ролі.

    У цьому році у фестивалю новий директор та нові орієнтири - на авторське та експериментальне кіно. В афіші немає жодного голівудського фільму - відмовили навіть Тарантіно та Анні Кареніній з Кірою Найтлі. Ідеолог змін - новий старий директор Альберто Барбера. Він уже керував Мострою, пішов в 2002, після приходу Берлусконі, а тепер, після його відходу, повернувся.

    "Оскільки конкуренція серед фестивалів величезна, ми віддавали собі звіт в тому, що нам треба змінюватися, інакше ми не виживемо. В останні 10 років у Венеціанський фестиваль було вкладено чимало коштів, що допомогло йому залишитися таким же, як і 20 років тому", - говорить Альберто Барбера.

    Навіть фільм відкриття Барбера обирав не картинний. Найменше директору фестивалю хотілося, щоб про нього забули відразу після церемонії. Фундаменталіст з примусу - історія молодого пакистанця, який зробив кар'єру на Уолл-Стріт, а потім настав день 11 вересня 2001 року.

    Ще з нового: конкурс став скромнішим - цього року до основного конкурсу увійшли 18 фільмів, для порівняння, у минулому році в основній програмі було 23 учасники. Програму Контракампо - із сучасним італійським кіно - скасували, критерії відбору до паралельного конкурсу Горизонти став суворішим.

    Зате новий керівник, нарешті, забезпечить Мостру індустріальною складовою: сьогодні на пляжі готелю Ексельсіор, де селиться більшість учасників фестивалю, закінчують монтувати перший в історії фестивалю кіноринок. Угоди здійснювали й раніше, але вперше офіційно і в таких умовах.

    Відкриють кіноринок - як пояснюють організатори, "у версії лайт", оскільки на розмах каннського або торонтського масштабу на Лідо просто не вистачить місця. Проблему нестачі приміщень повинен був вирішити запланований ще в 2007 році новий кінопалац, проте вже після початку робіт виявилося, що особливості ґрунту не дозволяють реалізувати проект у первісному вигляді за спочатку відведені на ці цілі гроші. Тепер концепція переробляється заново, а відвідувачі Мостри першза все бачать прикритий плівкою котлован. Його оточує не дуже гарний паркан, однак це не заважає керівництву фестивалю сподіватися на увагу продюсерів і дистриб'юторів, які спочатку воліли б вести переговори і укладати угоди в Торонто: канадський кіноогляд стартує в середині вересня, коли у Венеції ще йдуть останні покази.

     

    Конкурсна програма

     

    Найбільший ажіотаж серед критиків поки викликають дві американських картини - До замилування (To the Wonder) Терренса Маліка (Terrence Malick), який перш знімав роками, а тепер, після торішньої каннської перемоги Древа життя (The Tree of Life), випускає один фільм за іншим, - і Майстер (The Master) автора Магнолії та Нафти Пола Томаса Андерсона (Paul Thomas Anderson), де йдеться про саєнтологію.

    Серед конкурсантів є й ще один титулований американець - Брайан Де Пальма (Brian De Palma), чиї квазідокументальні роздуми про війну в Іраку під назвою Без цензури в 2007 році отримали Срібного лева за режисуру. У цьому році Де Пальма демонструє на Лідо Пристрасть (Passion), історію злочинного суперництва двох жінок, яких грають Нуми Рапас (Noomi Rapace) і Рейчел МакАдамс (Rachel McAdams).

    Серед конкурсантів - австрієць Ульріх Зайдль (Ulrich Seidl) з фільмом Рай: Віра (Paradies: Glaube). У Канні захват критиків викликала перша частина його трилогії, Рай: Любов (Paradies: Liebe); у Венеції буде показана друга.

    Продовженням каннського сюжету стане і П'єта (Pieta) Кім Кі Дука (Kim Ki Duk), чий гранично сповідальний Аріранг (Arirang) став однією з сенсацій 2011 року.

    У конкурсній програмі також - Outrage beyond Такеші Кітано, Sinapupunan діаманти Мендоза, Щось у повітрі (Apres mai) французького режисера Олів'є Ассайаса (Olivier Assayas), Рідні землі (At Any Price) американця Раміна Бахрані (Ramin Bahrani), La bella addormentata італійця Марко Беллоккьо (Marko Bellochio), П'ятий сезон (La Cinquieme Saison) Пітера Бросенса (Peter Brosens) і Джесіки Вудворд (Jessica Woodward), Суперзірка (Superstar) Ксав'єра Джіаноллі (Xavier Giannoli), Рідв'язні канікули (Spring Breakers) Хармоні Корін (Harmony Korine), Linhas de Wellington Валерії Сармієнто (Valeria Sarmiento), Заповнити порожнечу (Lemale et Ha'chalal) Рами Бурштейн (Rama Burshtein), Він був сином (E stato il figlio) Даніеля Чіпрі (Daniele Cipri) та Особливий день (Ungiorno speciale ) Франчески Коменчіні (Francesca Comencini).

    Журі Венеціанського кінофестивалю (Mostra del Cinema di Venezia) очолить американський режисер, сценарист і продюсер Майкл Манн (Michael Mann), автор Своєї людини, Алі і Джонні Д. Серед його товаришів із суддівської колегії - модель Летиція Каста (Laetitia Casta), впливова художниця Марина Абрамович (Marina Abramovic), аргентинський режисер і продюсер Пабло Траперо (Pablo Trapero), медіа-артистка Урсула Майєр (Ursula Meier), британська актриса Саманта Мортон ( Samantha Morton), автор Вальсу з Баширом Арі Фольман (Ari Folman), гонконгський кінематографіст Пітер Чан (Peter Chan) та італієць Маттео Гарроне (Matteo Garrone), який отримав у Каннах гран-прі.

     

    Спецпрограма

     

    У спеціальній програмі кінофестивалю Fuori Сoncorso буде представлено 15 стрічок. Серед них - черговий опус, що не пропускає жодної Мостри, 103-річного португальця Мануеля де Олівейри (Manoel de Oliveira) Гебо і тінь (O Gebo ea Sombra) і черговий останній фільм чилійця Рауля Руїса (Raoul Ruiz), який помер минулого року, Лінії Веллінгтона (Linhas de Wellington) з Джоном Малковичем, Катрін Деньов і Мішелем Пікколі, який після смерті режисера довела до кінця його дружина та беззмінний монтажер Валерія Сармієнто (Valeria Sarmiento).

    Спайк Лі (Spike Lee), який отримує в цьому році один із венеціанських почесних призів, представить поза конкурсом документальну стрічку про Майкла Джексона - Bad 25.

    Нарівні з Робертом Редфордом (Robert Redford), Сюзанною Бір (Susanne Bier) та іншими світилами позаконкурсної прем'єри заслуговує і головний редактор журналу Сеанс Любов Аркус: її Антон тут поруч - життєпис Антона Харитонова, який  страждає від аутизму.

     

    Горизонти


    У програмі Горизонти, що робить ставку на експерименти й новаторство в кінематографі, буде представлено 15 короткометражних і 18 повнометражних стрічок.

    Головним нововведенням Горизонтів стануть інтернет-трансляції: фільми програми будуть доступні онлайн для всіх, хто встигне купити на фестивальному сайті віртуальний квиток по 4,2 євро.

    У програмі Горизонтів, крім іншого - розповідь про невдаху Джуліо Акробат (Gli Equilibristi) італійця Івана де Матео (Ivan De Matteo), історія єгипетських протестів Зима невдоволення (El Sheita Elli Fat) Ібрагіма Ель Батота (Ibrahim El Batout), роуд-муві День подарунків (Boxing Day) з Софі Марсо британця Бернарда Роуза (Bernard Rose), драма про взаємини 12-річного хлопчика і його матері Тихий прилив (Low Tide) від італійця Роберто Мінервін (Roberto Minervini), фентезі про п'ятеро підлітків, які заблукали в лісі,  Леви ( Leones) Джазмін Лопез (Jazmin Lopez) з Аргентини, історія "маленької людини" Габі, що відключає у неплатників воду, під назвою The Cutoff Man ізраїльського режисера Ідана Хубеля (Idan Hubel), розповідь про дружбу 16-річної Вероніки і її соромливого охоронця Інтервали ( LIntervallo) документаліста Леонардо ді Костанцо (Leonardo Di Costanzo), історія двох підлітків Красиві метелики (Bellas Mariposas) італійця Сальваторе мірою (Salvatore Mereu), автобіографія Yema режисера-уродженки Алжиру Джамі Сахрауі (Djamila Sahraoui) і картина російського режисера Олексія Балабанова Я теж хочу .

    ***

    Нагадаємо, що кінофестиваль проходить в рамках Венеціанської бієнале, до якої також входить виставка сучасного мистецтва, танцювальний та театральний фестивалі, а також Міжнародна архітектурна бієнале, яка відкривається одночасно з кінофестивалем - 29 серпня.

    Джерело:  http://ua.korrespondent.net

Наверх