Головна » Зочотні новини звідусіль » Сьогодні Україна святкує День державного прапора

23 серпня - День державного прапора України.

  • Сьогодні Україна святкує День державного прапора

    Одне з трьох офіційних державних свят, що покликані символізувати суверенітет і незалежність нашої країни, — День Прапора — традиційно «губиться» у вирі заходів напередодні Дня Незалежності. Свято встановлене 23 серпні 2004 року указом президента України Леоніда Кучми. Традиційно в цей день прапор урочисто піднімають на державних установах. Раніше День Державного Прапора святкувався тільки в Києві на муніципальному рівні. Столиця відзначала це свято 24 липня. Саме цього дня у 1990 році синьо-жовтий прапор було піднято над Київською мерією.

    Історики зазначають, що вперше українці виступили під цим прапором в середині ХІХ століття, а державним прапором України синьо-жовтий став у вересні 1991-го.

    Історики відстежують появу синьо-жовтого прапора із середини ХІХ століття. Під час революційних подій «весни народів» під цим прапором виступили українці в Австрійській імперії.

    Кожна нація зі складу тієї держави тоді визначилася і відкрито заявила про свою окремішність. І це проявлялося також і у національній символіці

    Згодом синьо-жовту символіку стали використовувати й на Наддніпрянській Україні, яка входила до складу іншої імперії - Російської. Тут масове використання синьо-жовтих прапорів почалося в 1917 році, після повалення царату.

    В роки Перебудови були спроби поєднати радянську та українську національну символіку, проте проекти червоно-синьо-жовтих стягів нікому не сподобалися. Тож, у вересні 1991-го президія Верховної Ради ухвалила рішення про використання синьо-жовтого прапора в протокольних заходах, а офіційно державним прапором України вже у січні 1992 року.

    Попри те, що за радянських часів синьо-жовта символіка була під забороною, українці сприйняли її схвально. Ккомуністи ще намагалися якось відстоювати попередні символи, але, коли змінювали символіку, Комуністична партія була взагалі заборонена.


Наверх